Végső búcsúk etikettje

2015/08/16. - írta: Független Én

Hogyan viselkedjünk a búcsúszertartásokon?


person-placing-roses-on-casket-top.jpg"Mielőtt bármibe is kezdenél a részvételedet illetően, nem árt, ha tájékozódsz, hogy illően búcsúzhass el. Nézzük meg, milyen buktatókkal szembesülhetsz a búcsúszertartásokon!"

Szerencsére nem kell gyakran utolsó útjára kísérnünk senkit, ezért amikor sajnos mégis meg kell tennünk, nem biztos, hogy tudjuk, hogyan kell viselkednünk, mit várnak tőlünk. Mielőtt bármibe is kezdenél a részvételedet illetően, nem árt, ha tájékozódsz, hogy illően búcsúzhass el. Ne felejtsd, hogy ezek az elmenő utolsó pillanatai a körünkben. Számunkra nem lesz többé. Nincs már „majd máskor”, nincs „később”, nincs „még egyszer”. Nagyon fontos, hogy elbúcsúzz akkor is, ha nem áll hozzád közel a szertartás módja. Tiszteletben kell tartani, hogy ez nagy valószínűséggel az elhunyt kérése volt. Nézzük meg, milyen buktatókkal szembesülhetsz a búcsúszertartásokon.

Fontos, hogy mikor és hol lesz a szertartás. Hogyan és mennyi idő alatt lehet eljutni oda. Légy pontos. Az a legjobb, ha picit korábban érkezel, mert akkor lesz időd csendben várakozva, lélekben is felkészülni a búcsúra és illendően köszönteni az ismerősöket. Nincs zavaróbb, mint a szertartás közepén egy zavartan és idegesen érkező csoport, vagy egy elkésett közeli rokon, aki szégyenkezve igyekszik átvágni a megjelentek sorfalán. Ez az utolsó lehetőség a fizikai búcsúra, ne várasd meg se az elhunytat, se a többi hozzátartozót.

Lehetséges, hogy polgári vagy valamilyen vallási szertartás keretében történik a végső búcsú. Bármelyik is legyen, tiszteld meg az elhunytat a szertartás aktív és tiszteletteljes támogatásával. Fontos tudnod, hogy urnára vagy koporsóra számíts, illetve hogy a szertartás során örök nyugalomra helyezik-e az elmenőt, vagy inkább otthon szeretnék őrizni a hamvait, esetleg szétszórják azt. Amennyiben koporsós a temetés, érdeklődd meg, hogy nyitott vagy zárt lesz a ravatal, és ha szeretnél élni a lehetőséggel, vajon vethetsz-e még utoljára egy pillantást a szerettedre.

Ha zártkörű a szertartás, de téged nem hívtak meg, ne legyél tolakodó, fogadd el a család döntését, akkor is, ha rosszul esik. Tiszteld meg az elhunyt emlékét a távolmaradással és keress más módot a búcsúra. Ha számítanak rád, öltözz fel az alkalomhoz illően. A temetésen nőknek fekete ruhát, esetleg fekete fátylat illik viselniük, a férfiaknak pedig fekete öltönyt, fekete nyakkendővel és fehér inggel. Lehetőleg elegáns, de kényelmes legyen a cipőd, a temetés nem divatbemutató, sokáig eltarthat, és van, hogy a sír is nehezen megközelíthető.

Maradj tiszteletteljes a szertartás alatt is! Ne ott beszéld meg a rég nem látott rokonnal, hogy mennyit nőttek a gyerekek, mennyit szenvedett az elhunyt, és vajon az a szőke lány, nem a Pista első házasságából született gyerek-e. Légy tekintettel a közeli hozzátartozókra, hiszen az ő búcsújukat is zavarhatja a hangosan beszélgető felnőttek moraja. A temetés nem látványosság, nem egy társasági esemény. Sokkal inkább egy szomorú szertartás az emberi élet fájdalmas, végső eseménye. 

Vidd el a megemlékezés virágait, ha teheted, de az sem mindegy, mekkora virágcsokrot vinnél! A temetés módjától függően nem biztos, hogy lesz hely a hatalmas csokrok, koszorúk elhelyezésére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem a koszorú mérete mutatja a fájdalom mértékét. Nem kell, hogy hivalkodóak legyenek a virágaid, néhány szál is elég, ha nem vagy közeli családtag. Az, hogy jelen vagy, többet ér mindennél.

Nyilváníts részvétet a családnak a szertartás végén, ha elég erősnek érzed magadat ehhez. Egy kézfogással, egy öleléssel. Van olyan ember, aki ilyenkor kapaszkodik a szavakba és hálásan fogadja a gesztust. Az is előfordul, hogy a család kifejezetten kéri, hogy ne történjen semmilyen részvétnyilvánítás a helyszínen. Ezt általában előre kommunikálják, illetve a gyászhírt jelölő hirdetményen is fel van tüntetve. Ha nem teszed ezt ott meg, akkor ezt később még személyesen vagy telefonon is pótolhatod.

Ha úgy döntesz, hogy elviszed a gyerekeidet is a szertartásra, őket is öltöztesd ünneplőbe. Készítsd fel őket erre a tapasztalásra, mondd el nekik, hogyan kell viselkedni. Csak akkor vidd el őket, ha tudod, hogy képesek lesznek türelemmel lenni a szertartás alatt, és te elég erős vagy a saját fájdalmadon átnyúlva figyelni rájuk. Mutass példát nekik, magyarázd el, mit gondolsz a halálról, válaszolj a kérdéseikre. Ne lepődj meg az őszinteségükön, és maradj te is az, amennyire csak lehet.

(Fotó: Pinterest)

andrealung139165ff.jpgSzerző: Lung Andrea
További írások a szerzőtől: Lélekgondolat
Facebookon is követheted Andrea hivatalos oldalát


Fontos! Az engeddel.blog.hu független bármely politikai vagy vallási nézettől, és tevékenységével sem kíván semmilyen konkrét politikai vagy vallási szervezetet támogatni. A blogbejegyzésekhez hozzáfűzött kommentek nem a www.everrip.com nézeteit tükrözik. Bloggereink a posztokat segítő szándékkal írják, de a hozzászólásokat nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Ezért kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! A szélsőséges megnyilvánulásokat moderáljuk!

Címkék: gyakorlat
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr207686572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.17. 15:24:14

Ha közéleti személy halt meg, alapvető fontosságú mindazok anyázása, akik nem esnek hasra a halottól.

Dr_utcai_arcos 2015.08.18. 00:43:58

"A temetés nem látványosság, nem egy társasági esemény. " Nem tudom, mikor járt utoljára falusi temetésen, de. Amíg fiatal az ember addig esküvőkön jönnek össze a családok, barátok, ha öregszik, egyre gyakrabban temetésen. Szar ügy, de sajnos ez az élet rendje :/.

2015.08.18. 09:36:00

Meghal egy rendőr és a temetésére két társát küldik el, hogy ők képviseljék a szervet. Visszatértük után a főnökük megkérdezi őket:
- Milyen volt a temetés?
- Nem tudjuk főnök mi volt a baj. Vagy a hangulat volt rossz, vagy a zene, de csak mi táncoltunk ketten.

Andrea Lung 2015.08.19. 08:20:34

@Dr_utcai_arcos: Köszönöm a hozzászólást. Igen, sajnos a mai világban gyakran csak ilyenkor találkozik a rokonság - a városokban is, nem csak vidéken -, tehát ebből a szempontból ez egy társas összejövetel. A kiragadott mondatt arra vonatkozott, hogy itt sajnos nem ezen van a hangsúly. Nem örömteli alkalom. Nem kiváncsiskodni kellene jönni, igazából nem is találkozni akartunk, hanem búcsúznunk kell. Eszerint kell tehát viselkednünk is. A halotti tor - különösen vidéken - ad lehetőséget a beszélgetésre, tehát jobb lenne ott, mint a szertartás alatt felzárkózni az elmúlt tíz évvel.
süti beállítások módosítása