Nem örökölhető korlátlanul a Facebook-profil?

2016/02/02. - írta: Független Én

andrea_harom_reszes_masodik_1.jpegGondviselőként a szülőknek joguk van - a gyerek életében és halála után is - tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten. Bár megszületett az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-profil örökölhetőségét, az internetes vállalat fellebbez.

 Fellebbezést nyújtott be a Facebook a berlini bíróság döntése ellen, amely szerint egy nemrég elhunyt fiatalkorú szülei örökölték gyerekük Facebook-profiljának hozzáférési jogait. A Facebook lépését hétfőn közölte a berlini illetékes bíróság. A bíró 2015 decemberében hozta meg a döntést, hogy a gyerek közösségi oldallal kötött szerződését örökölhetik szülei.

A digitális hagyatékot a szülők ugyanúgy akarják kezelni, mint a leveleket vagy a naplókat. Hogy a fellebbezést elutasítják-e vagy sem, még nem tudni. A szakértők szerint ez az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-profil örökölhetőségét.

A perindító panaszt egy nő nyújtotta be, akinek lánya 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett. Az anya reményei szerint a Facebook-profil segíthet annak kiderítésében, voltak-e lányának öngyilkos hajlamai. A bíróság szerint a döntés nem sérti az elhunyt gyerek személyiségi jogait. Gondviselőkként a szülőknek joguk van - a gyerek életében és halála után is - tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten.

Mindazonáltal, a Facebook maga is lehetővé teszi az öröklést, de csak akkor, ha az elhunyt facebookozó még életében megnevezett olyan személyt, aki halála esetén megörökölheti személyes profilját. Két olyan űrlap is rendelkezésre áll, melyek segítségével jelezhetjük, ha egy felhasználó már nem él. Kérhetjük, hogy töröljék a regisztrációt, illetve azt is, hogy emlékoldallá változtassák, ám mindkét esetben bizonyítékot kell szolgáltatni a haláleset megtörténtéről, ami leginkább a halotti anyakönyvi kivonat feltöltését jelenti, ráadásul a korábbi személyes adatokhoz ezután senki nem férhet hozzá.

Lehetőség van nem kizárólag a közösségi oldalon gyászolni, a legszebb és legméltóbb formában megemlékezhetünk szeretteinkről az Everripen egy emlékoldal létrehozásával, így lehetővé válik, hogy mindenki tudja, milyen csodálatos ember volt a hozzátartozónk, és közösen birkózzunk meg a veszteséggel.


Fontos! Az engeddel.blog.hu független bármely politikai vagy vallási nézettől, és tevékenységével sem kíván semmilyen konkrét politikai vagy vallási szervezetet támogatni. A blogbejegyzésekhez hozzáfűzött kommentek nem a www.everrip.com nézeteit tükrözik. Bloggereink a posztokat segítő szándékkal írják, de a hozzászólásokat nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Ezért kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! A szélsőséges megnyilvánulásokat moderáljuk!

Címkék: gyakorlat
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr948347040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása