Mit jelent a sírhely bérlet, miért csak bérlet és mi történik, ha lejár?

2014/12/31. - írta: Független Én

temetoi_angyal_telen.JPG

Amit a sírhely bérletről tudni érdemes

 

Amikor elveszítünk egy hozzátartozónkat, az egyik legfontosabb feladatunk, hogy kiválasszuk azt a temetőt és benne a sírhelyet, ahol örök nyugalomra szeretnénk őt helyezni. Azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ezt a nyughelyet valójában csak béreljük egy meghatározott időre a temetőtől, ezért hívjuk sírhely bérletnek.

 

 

Ez a bérleti idő a hantos, koporsós temetés esetében legalább 25 év szokott lenni. Azért éppen ennyi, mert a hatályos jogszabályok szerint az emberi test porladási ideje 25 év. A sírhely bérlet tulajdonképpen a temetési hely feletti rendelkezési jogot jelenti, vagyis a síremlék állítását, a hely gondozását, valamint azt a jogot is, hogy meghatározzuk, hogy kit lehet az adott sírhelyre eltemetni. S azzal is fontos tisztában lennünk, hogy a jogosultnak nem pusztán joga, hanem kötelessége is gondoskodnia a sírról és annak közvetlen környezetéről.

 

Urnás temetés esetén is pusztán bérelhetjük a helyet a temetőtől, méghozzá legalább 10 évre. Sírboltnál ez az idő 60 év szokott lenni, míg urnasírboltnál megállapodástól függően 20 és 60 év közé tehető ez az időszak.

 

Mi történik, ha lejár a sírhely bérlet?

Amikor letelik egy sírhely bérleti ideje, akkor abban az évben a jogosultakat értesítik róla, hogy az év folyamán szükséges lesz azt meghosszabbítani. Ezt gyakran a sírhelyekre helyezett üzenetekkel teszik meg, mivel így tudják a leghatékonyabban elérni az adott sírhely jogosultját. Egyébként a törvény fél év türelmi időt ír elő, hogy meghosszabbíthassuk a kegyeleti jogviszonyt, de egyes temetők ezen felül adnak még erre plusz időt a hozzátartozók számára.

 

Ha pedig a kijelölt határidőig nem történik meg a hosszabbítás, akkor az adott sírhely újraértékesíthetővé válik. Ez esetben vagy rátemetkeznek az elhunytra, vagy a temető kiüríti az adott sírhelyet, a benne talált hamvakat pedig egy erre a célra kijelölt közös parcellába helyezik át. Ezek a maradványok azonban így is azonosíthatóak és visszakereshetőek maradnak, tehát a hozzátartozók ezután is le tudják róni a kegyeletüket a szerettük előtt. De akár újra is temethetik a későbbiekben az elhunytat. Sőt, ma már arra is van mód, hogy a család a hamvakat, az urnát hazavigye. Ha pedig már korábban megváltott sírhellyel rendelkeztek, akkor a még hátralévő időre esedékes bérleti díjat a temető üzemeltetője természetesen megtéríti a hozzátartozóknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: gyakorlat
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr857025723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása