Mi a teendő egy halálesetnél?

2014/11/04. - írta: mg.a

coffin-merrion-zoom.jpgMindannyian tudjuk, hogy a halált senki sem kerülheti el, ennek ellenére kevesen vagyunk felkészülve arra a helyzetre, mikor ez egy szerettünkkel bekövetkezik. A döbbenettől a legtöbben valószínűleg hirtelen azt sem tudjuk, mit csináljunk a holttesttel, kit kell értesíteni, mit kell elintézni. Természetesen ennek is megvan a maga menete, amit az alábbiakban ismertetünk.

Kinek kell szólni halál esetén?

A törvény szerint a halál beálltát halottvizsgálattal kell megállapítani, amit otthoni halál esetén megtehet a háziorvos, vagy a körzeti ügyeletes orvos. Ha ez megvan, az orvos kiállítja a halottvizsgálati bizonyítványt, és intézkedik a halott elszállításának ügyében. Ha egészségügyi intézményben történik a haláleset, akkor az intézményben működő felvételi iroda készíti el a halottvizsgálati bizonyítványt és a halál bejelentéséről szóló jegyzőkönyvet. Ha az elhunyt közterületen lelte a halálát, a rendőrséget kell kihívni a helyszínre, és ők hívják az orvost.

Kórbonctani vizsgálat

Természetes, egyértelműen megállapítható halálok esetén nem feltétlenül végzik el, ha a halott kezelőorvosa és a patológus szakorvos nem látja szükségesnek. Ha azonban az elhunyt még életében kérte a boncolást, vagy a hozzátartozók a halál bekövetkezte után írásban kérvényezik azt, akkor természetes halál esetén is elvégzik.  

A halotti bizonyítvány kiváltása

A temetés elintézéséhez feltétlenül szükséges a halotti anyakönyvi kivonat, amit az elhalálozási jegyzőkönyv, illetve a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának birtokában lehet kiállíttatni a haláleset helyszíne szerint illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatalánál. Szükség van továbbá az elhunyt születési anyakönyvi kivonatára, az elhunyt személyi igazolványára és lakcímkártyájára, ha házas volt, akkor az ezt igazoló dokumentumra, válás esetén a válást igazoló okiratra, ha pedig az elhunyt özvegy volt, a házastárs halotti anyakönyvi kivonatára.

A temetés megszervezése

A temetést általában az szervezi meg, akit az elhunyt a végrendeletében arra kötelez, ha ilyen nincs, általában a házastárs, élettárs végzi el ezt a feladatot, esetleg az utódok. A temetés intézője dönt arról, hogy hol legyen a temetés, milyen temetés legyen, hamvasztást, vagy hagyományos, földbe temetést kér-e. Hamvasztás esetén figyelni kell arra, hogy a halottvizsgálati bizonyítványon rajta kell, hogy legyen a hamvaszthatóságot igazoló záradék. Fontos, hogy ha volt erről szó a végrendeletben, vagy ismertük a halott kívánságait a temetéssel kapcsolatban, ezeket tartsuk tiszteletben!

 

Kép forrása: http://www.centralengland.coop/funeral-services/funeral-products-and-services/coffins-and-caskets/traditional-coffins

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr516863351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcc 2014.11.04. 15:03:21

A temetkezési vállalkozó általában az összes papírmunkát elintézi, a jobbak ingyen. A ruhát is át lehet neki adni. A közműveket a legjobb még előbb átírni, csakúgy a vagyont. A közjegyző hosszú hónapok után kezd mozgolódni, addig a bankszámlákkal lehet gond, de van haláleseti rendelkezés meg együttes hozzáférés.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.04. 16:05:02

Hát, ez nem nagy durranás. Ha már szájbarágót csinálsz, akkor lehetett volna jobban is.

Lady Ann 2014.11.04. 16:48:09

Tanulság, hogy idős házaspároknál a bankszámlát közössé kell tenni, mert pl. nálunk Nagypapám halálakor zárolták (értelem szerűen), viszont Nagymamám nyugdíja is erre érkezett, mégse fért hozzá, és erről ment (volna) az összes közmű meg biztosítás. Nem volt egyszerű: új bankszámla, oda átirányítani az összes beszedést, a nyugdíjat, ráadásul többször nem tudott mit kezdeni az ügyfélszolgálatos kisasszony a helyzettel. Legalább nem tudunk belemerülni a gyászba a sok szaladgálás miatt, nehogy Nagymamámnál kikapcsolják a villanyt...

ChPh 2014.11.04. 21:38:23

Annak hogy lehetne utána járni, mikorra írnak ki hagyatéki tárgyalást?

Korvett5 2014.11.05. 09:35:33

Semmi sem ilyen egyszerű ! 85 éves édesanyám elhunyta előtt két héttel hétvégén enyhe sztrókon esett át. Hívtuk az ügyeletes orvost, aki mentőt akart küldeni, édesanyám határozott kérésére ezt elutasítottuk, lecsapta a kagylót. ekkor magán orvosi ellátást vettünk igénybe, aki egy héten át kezelte, de a szíve egyre gyengébb volt, és egy újabb hét után csendesen elhunyt. Hívtuk az ügyeletes orvost, -aki ugyan az az orvos volt, aki nem jött ki hívásunkra - kijött, elkezdte kiállítani a halotti bizonyítványt, majd mikor a legközelebbi hozzátartozó kérdéshez ért, felismerte -nem túl mindennapi- nevemet, idegesen összecsapta a papírokat, közölte ezt nem állítja ki, de küldi a temetkezési vállalkozót. Mondtam, köszönjük, majd holnap reggel kihívjuk, szeretnénk ha az éjszaka még velünk maradna. Akkora kiborulást még nem láttam, amit rendezett. A "család orvos" sem volt hajlandó kiállítani a papírt, végül az ANTSz főorvos közbenjárását kellett igénybe venni, hogy a család orvos (20 éve volt orvosa) kiadja a bizonyítványt és elszállíttassuk hamvasztásra. Ennyire elszakadtunk a hagyományoktól, megszabadulni a távozni készülőtől, ne otthonában hunja le a szemét, ne virrasszunk mellette gyermekei, unokái, csendesen hallgatva kedvenc Beethoven szimfoniáit. Ily korban élünk !

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.05. 11:09:28

@Korvett5:

A halottat, ha otthonában természetes módon hunyt el és nincs szükség hatósági boncolásra, LEGKÉSŐBB 12 órán belül el KELL szállítani - ez a törvény:

351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300351.KOR

csutkababa 2014.11.05. 11:17:12

Korvett
Ez kissé valószínűtlen beírás. Ha a stroke gyanúja felmerült, az ügyelet teljesen jogosan akart azonnal mentőt küldeni, hisz az időveszteség, amíg ő kijön, majd mentőt hív. Egyébként, ha nem akart édesanyád kórházba menni, mit szerettetek volna az ügyeletes orvostól, aki a helyszínen ezt a kórképet nem tudja gyógyítani?
Halotti bizonyítvány: ismét furcsa, amit írsz, hiszen az ügyeletnek kötelessége kiállítani a 6 példányos halotti jegyzőkönyvet, egy név miatti rökönyödés nem teszi ezt a kötelezettségét semmissé.Nem tartom valószínűnek, hogy kiborulna egy orvos egy éjszakai virrasztási kérésen, a temetkezési vállalkozót egyszerűen ilyen értelemben értesíti, ez a család kérése.
Ha a családorvos nem volt hajlandó kiállítani a papírt, ennek okát megtudakoltátok? Hamvasztás esetén pedig ALAPBÓL az ÁNTSZ engedély kell a végtisztesség elvégzéséhez, ugyanis nem koporsós temetés esetén nincs lehetőség kihantolásra, ha gyanú merül fel a nem természetes halálra. a későbbiekben.
A magánorvos tevékenysége érdekes lehet, sztem emiatt nem volt hajlandó a háziorvos kiállítani a bizonyítványt, és kórboncolást akarhatott, hiszen az utolsó hét kezelésére semmiféle rálátása nem volt, ellenben ő vitte volna vásárra a bőrét a természetes halál igazolásával. Ez egyébkén igaz az ügyeletes orvosra is.

csutkababa 2014.11.05. 11:18:14

polyvinyl
Köszi a kiegészítést

Korvett5 2014.11.05. 12:06:06

csutkababa és polyvinyl
Az elszállítás 8 óra múlva megtörtént,
A diagnózist a magán orvos állította fel, (egyébként kórházi főorvos, hozzá került volna, ha beszállítják) az ügyeletet azzal hívtuk, hogy rosszul van, ő pedig nem volt hajlandó megnézni, ideges azért lett, mert emlékezett a nevemre, nekem tagadta meg hogy megnézze a beteget. Nem akartam túl hosszan írni, ezért volt értelem zavaró, elnézést kérek !
süti beállítások módosítása