Halálos összetartozás – néhány sorban a gyászcsoportokról

2016/02/26. - írta: Független Én

csoport.jpgSokan gondolják, hogy nem mennek el egy olyan csoportba, ahol idegenekkel kell megosztani a szerettük elvesztésének tapasztalatát. Azok azonban, akik ezt a gondolatot félre tudják tenni és mégis részt vesznek egy gyászcsoport összejövetelein, nagyon sok jót tapasztalnak meg. Hogy ez miként következik be, azt Singer Magdolnától, a Napfogyatkozás Egyesület elnökétől kérdeztük. Először a technikai részleteket beszéltük meg.
- Hány főből áll egy gyászcsoport és milyen egy találkozó?
- Általában 6-8 fős egy gyászcsoport. A találkozókon főleg beszélgetünk, de a csoportvezető időnként úgynevezett strukturális technikákat is alkalmaz azért, hogy a csoporttagok közelebb kerüljenek önmaguk, és a bennük zajló folyamatok megértéséhez, és hogy előmozdítsák a pozitív irányba való változást.
- Hogyan képzeljünk el egy ilyen strukturális technikát?


- Például azt mondja a gyászcsoport vezetője, hogy mondjanak a résztvevők egy mondatot, ami a „bárcsak” kifejezéssel kezdődik, és a halottjuknak szól. Akkor sokan mondják, azt, hogy „Bárcsak elvittelek volna még egy orvoshoz”. Miután ezek a „bárcsak-mondatok” elhangzanak, mindenkit megkérünk rá, hogy most válaszoljon a halott hozzátartozója nevében. Ilyenkor jönnek azok a mondatok, hogy „Hiszen jól tudod, hogy nem voltam hajlandó már több orvoshoz elmenni!”, „Viccelsz, hát tudod, hogy torkig voltam már az újabb javaslataiddal!” Ezek az elhunyt által hangosan kimondatott válaszok segítenek, mert bár természetesen a gyászoló fejében is ott van annak a tudása, amit az elhunyt mond, de hangosabban dübörög a lelkében az, hogy még igenis tehetett volna valamit a hozzátartozójáért. De ilyen strukturális feladat lehet valamiféle rajz is, például amikor le kell rajzolniuk a gyermekkor fáját, egész addigi életük fáját, és a jövőjük fáját. A megszületett rajzok kapcsán aztán elindul egy beszélgetés, ami természetesen szintén a veszteséget járja körül, de egy egészen új nézőpontból.
- Ha jól érzékelem, a csoportban való részvétel lényege a megkönnyebbülés?
- A gyászcsoportba járók legfontosabb tapasztalása, hogy nincsenek egyedül. Noha elméletben tudják, hogy az ember halandó, tehát másnak is meghalnak a hozzátartozói, mégis úgy élik át, mintha csak őket sújtaná egyedül ilyen tragikus veszteség. A csoportban felismerik, hogy ez egy egyetemes dolog, és a sorstársak közt enyhül ez az elszigeteltség érzésük. Bárki megszólal a csoportban, a másik is rezonál rá, hiszen ugyanazokról az érzésekről vall, amelyek mindnyájukra jellemzőek. Megfigyeltem, hogy szinte minden csoport már az első találkozás után egy intim közösséggé válik. A legtöbb tag alig várja a következő csoportfoglalkozást.
- Miért nem tudja segíteni a gyászolót a saját környezete?
- Egyfelől nagy a tanácstalanság is, hogyan kell egy gyászolót segíteni, másfelől, ha vannak is a családtagok, barátok között, akik segítenek, egy idő után elfáradnak a segítésben, hiszen a gyász többnyire nem rövid folyamat, vagy ha nem is fáradnak el, a gyászoló érzi úgy, hogy már nem terhelheti tovább a környezetét. Ez egy nagyon nehezen föloldható helyzet, ilyenkor jó, ha a gyászoló csoportba jön.
- Itt jól kisírhatja magát.
- Vagy akár mosolyoghat, nevethet is. Egy gyászcsoportot mindenki nagyon lehangolónak képzel el, de ez messze nem így van. Persze, előfordul sírás is, de általában olyan meleg légkör alakul ki, hogy mind a csoporttagok, mind a csoportvezetők is érzelmileg feltöltődve mennek haza a foglalkozásról.
- Van elég csoportvezető?
- Nincs. Magyarországon jelenleg 30 működő gyászcsoport van, és sokkal több kellene. Sokan képeződnek ki az egyesületnél, és boldogan vezetnének önkéntesen csoportot, ám a szervezés nehéz, mivel még nincs a köztudatban a gyászcsoport fogalma, és az, hogy ezek milyen hatékony segítséget nyújtanak. Mindezek ellenére bízunk benne, hogy néhány éven belül az ország minden városában elérhető lesz ez a gyászolókat segítő, díjtalan lehetőség.
A Napfogyatkozás Egyesület honlapján www.gyaszportal.hu találhatók induló gyászcsoportok, és ugyanitt lehet a csoportvezetői képzésekről is informálódni.

Címkék: gyászcsoportok
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr598421662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása