Angyalok útján

2015/11/01. - írta: Független Én

halottaknapja_sokitamas300.jpgFelröppenni készülő darvak, szelíden hunyorgó mécsesek és az alkonyati fényben elcsendesülő sírkert. Minden évben elérkezik november elseje, az emlékezés ideje.

Ha egy gyermek elveszíti szüleit, őt árvának nevezzük. Ha egy házastárs elveszíti férjét vagy feleségét, özvegynek hívjuk. Ha egy szülő elveszíti gyermekét arra nincsen szavunk. Szavakkal nem tudjuk kifejezni a veszteséget, ám mint minden évben, a Szemem Fénye Alapítvány idén is közös megemlékezést tartott. Mindenszentek napján, november 1-jén, 17 órakor, az Örök Gyermek Emlékműnél az alapítvány közös gyertyagyújtásra várta a gyászoló sorstársakat.

A Pécsi Köztemető gyermekparcellájában található Örök Gyermek Emlékmű az elhunyt gyermekeknek állít emléket. A carrarai fehérmárványból faragott, anyát és gyermekét formázó dombormű az évek során valódi zarándokhellyé vált. Immáron hagyomány, hogy Mindenszentek napján a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai, az érintett családok, barátok, ismerősök 1000 darab papírdarvat és mécsest helyeznek el az Angyalsétány mellett található emlékműnél.

Egy ősi japán legenda szerint, aki 1000 darumadarat hajtogat papírból, annak a daru – amely a hiedelem szerint maga is ezer évig él – teljesíti egy kívánságát. Egy hirosimai kislány, Szadako Szaszaki is a darvakhoz fordult segítségért, az ő híressé vált története így hangzik: „Szadako mindössze két éves volt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikai haderők atombombát dobtak Hirosimára. A kislány minden álma az volt, hogy egyszer testnevelő tanár lehessen. Tizenegy éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett. Az orvosok megállapították, hogy leukémiában szenved. Gyógyulásában bízva elkezdte hajtogatni a madarakat, de életében csupán a 644 madárig jutott. A maradék 356 darvat barátai és iskolatársai hajtogatták meg, és végül Szadako sírjába helyezték.”

halottaknapja_sokitamas01.jpg

Így őrzik tehát a darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét – és a Szemem Fénye Alapítvány is ezért választotta a darvakat a megemlékezés szimbólumává.

Az Örök Gyermek Emlékműhöz ellátogatók zenés megemlékezésen vehettek részt, ahol kegyeletteljes hangulatban, méltóképpen emlékezhettek meg soha el nem feledhető halottaikról.

Azért született az Everrip is, hogy végre legyen egy olyan hely, ahol elvesztett szeretteink emléke örökre megmaradhat, még akkor is, amikor a mi emlékeink már megkopnának. Az egyszerűen elkészíthető, mégis méltó emlékoldalon lehetőség van összegyűjteni azokat a legszebb pillanatokat, amelyeket sikerült megélni, közösen. Emlékezzünk a szeretteidre szabadon, nem csak akkor, mikor elérkezik november elseje!

Kép: MTI, Sóki Tamás


Fontos! Az engeddel.blog.hu független bármely politikai vagy vallási nézettől, és tevékenységével sem kíván semmilyen konkrét politikai vagy vallási szervezetet támogatni. A blogbejegyzésekhez hozzáfűzött kommentek nem a www.everrip.com nézeteit tükrözik. Bloggereink a posztokat segítő szándékkal írják, de a hozzászólásokat nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Ezért kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! A szélsőséges megnyilvánulásokat moderáljuk!

Címkék: emlékezések
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr388042698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása