Veszteséget feldolgozni állatok segítségével?

2015/11/12. - írta: Független Én

Rengeteget segíthet egy állat jelenléte a gyászolónak, de nem minden esetben jelent jó megoldást.
kutyaalvo2.jpg
A modern betegápolás anyja, Florence Nightingale már a 19. században megállapította, hogy egy állat „tökéletes társa a betegeknek, különösen a hosszan elhúzódó krónikus esetekben”. A modern orvostudomány azóta már többször bebizonyította, hogy az állatok hatalmas segítséget nyújthatnak a betegek ápolásában. A posztraumatikus stressztől kezdve az autizmusig rengeteg betegség kezelésében kapnak szeretet olyan okos állatok, mint a lovak, delfinek vagy a kutyák.

De nem csak egy beteg számára jelenthet könnyebbséget, ha egy házi kedvenc mellett lábadozhat, azoknak is óriási lelkierőt adhat, akik egy rokonukat, barátjukat vesztették el. Az állatok feltétel nélküli szeretete közismert, akárcsak az, hogy megérzik gazdájuk hangulatát és ösztönösen reagálnak rá.

Egy hűséges kutya képes órákat feküdni lázasan fekvő gazdája mellett, és nem kér érte semmit sem cserébe. De remek példa Seger, a fekete Labrador, aki egy amerikai ravatalozóban dolgozik. A mindenkivel kedves eb lelkendezve köszönti a ravatalozóba érkező gyászoló rokonokat és barátokat kicsit jobb kedvre derítve őket.

Sajnos azonban nem minden esetben jelenthet megoldást az állattartás, hiszen előállhat olyan helyzet, amikor – mondjuk egy ágyhoz kötött beteg – a gazda már nem tud gondoskodni a kedvencről. Az sem feltétlenül jó ötlet, hogy egy gyászoló szerezzen be kisállatot, hiszen a gyász nagyon személyes dolog, ráadásul egy, a családba frissen bekerült állat még sokkal inkább figyelem- és törődésigényes, mint egy régóta ott lakó kedvenc és nem biztos, hogy egy veszteségtől egyébként is szenvedő személy még erre a gondoskodásra is talál erőt magában.

Szerencsére ma már vannak olyan szolgáltatások, amiknek keretében terápiás állatok segíthetnek feldolgozni a fájdalmat. Így csak az állatok jelenlétének előnyei lépnek előtérbe, és nem kell foglalkozni a tartásuk jelentette nehézségekkel. Ez talán úgy hangzik, mintha kihasználnánk ezeket a tiszta szívű élőlényeket, de igazából ők minden emberi kapcsolatnak örülnek, így bőven kárpótolva érezhetik magukat.


Fontos! Az engeddel.blog.hu független bármely politikai vagy vallási nézettől, és tevékenységével sem kíván semmilyen konkrét politikai vagy vallási szervezetet támogatni. A blogbejegyzésekhez hozzáfűzött kommentek nem a www.everrip.com nézeteit tükrözik. Bloggereink a posztokat segítő szándékkal írják, de a hozzászólásokat nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Ezért kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! A szélsőséges megnyilvánulásokat moderáljuk!

Címkék: gyász
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr378039278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2015.11.12. 19:54:51

Nálunk csacsikat lehet kölcsönözni ilyen célra. Betegség esetén (stroke) esetén is kiváló.
Svédországba vittek nemrég három szamarat, autista gyerekek neveléséhez.

Sós Éva 2016.02.02. 07:42:29

@arsenal71: Ez nagyon nagy segítség lehet, tudnánk erről kicsit beszélni? A sos.eva@frontline.hu emailcímre írjon kérem elérhetőségeket, és keresem önt! Köszönettel: Éva
süti beállítások módosítása