Karácsonyi ajándék gyászolóknak – az első karácsony a kedves személy nélkül...

2014/12/20. - írta: Független Én

karacsonyi_dobozok.jpgZavarban vagy, mert olyan barátodnak adsz karácsonykor ajándékot, aki idén vesztette el férjét, feleségét, apukáját...? Fogalmad sincs róla, hogy milyen helyet keressen a barátod kavargó érzelmeiben az az öröm, amit egy ajándék láttán érzünk? Lehet, hogy lelki érzéstelenítő lenne? Lehet, hogy csak elmérgesítene egy érzelmi sebet?

 

Amit nem tudsz szavakkal elmondani

Azt javaslom, ha ilyen kérdések foglalkoztatnak, próbáld meg a feladatodat egy kicsit távolabbról nézni! Gondold végig, amikor a gyászolóval legutóbb beszéltél, hol akadt el a szavad. Vagy az ő szava. Vajon van-e olyan zene, ami ebbe a csöndbe illene? Vajon van-e olyan könyv, amiben azok a kérdések állnak, amelyeket kimondani sem tudsz. Ez lehet olyan általános és a halálhoz képest banális dolog, mint egy elmaradt sportsiker. De lehet olyan rendkívüli is, mint egy már megszületett, de meg nem látott unoka. Ezekről lehet, hogy már csak fényképekkel tudsz jelzéseket adni.

Segíts neki megszólalni!

Lehet, hogy ezek a jelzések is fölszaggatnak sebeket, de az is lehet, hogy a gyászoló elkezd az ajándékok kapcsán olyasmiről is beszélni, amiről egyébként nem beszélne. Sokszor a legnagyobb ajándék a gyászoló figyelmes meghallgatása. A kommunikációra alkalmat adó tárgyak, tehát, mindig jó ajándékok. Arra azonban jó vigyázni, hogy ne az elhunyt helyett vagy nevében ajándékozz valamit.

Mutasd azt, hogy nincs egyedül!

Ha most kissé elbizonytalanodtál, hogy akkor mit is adhatsz egy karácsonykor is gyászban élőnek, akkor döntésedhez segítünk két szemponttal. Az egyik, hogy az ajándékod mutassa azt, hogy nincs a gyászoló egyedül. A másik az, hogy ajándékozz valami apróságot, de olyat, ami közös emlékekre utal. Ilyen lehet például egy kis fotóalbum egy együtt töltött szép napról. Ha ránéz a gyászoló a képekre, az juthat eszébe: „De hiszen nem vagyok egyedül!”

Mi legyen, akkor a fő szempont az ajándékozásnál?

Amint a példából is látod, jól akkor ajándékozol, ha ismered azt a szerettedet, akinek ajándékot adsz. Ha érzed, hogy azon az érzelmi hullámvasúton, amin a gyászolók járnak, éppen hol tart. Ha te már átmentél egy gyászolási folyamaton, talán rájöhetsz, hogy mire van szüksége a másiknak. Ha pedig végleg bajban vagy, kérdezd meg a testvéredet vagy a barátodat, szerinte mi lenne az igazán jó ajándék. A társalgás közben új ötletek születhetnek. Bármire is jutsz: jobb adni valamit, amin sokat gondolkoztál mint megvenni egy sablonos, akárkinek szóló használati tárgyat. A szeretet által motivált töprengések, mindig valakinek a javára válnak. Segítettünk most neked? Írd meg egy hozzászólásban!

Címkék: psziché
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr666999543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása