Élet a fájdalomban

2015/01/31. - írta: Független Én

9_elethez_kep.JPGAmióta világ a világ van, akit elhagynak, megcsalnak, van, aki csalódik, van, aki hirtelen - és megérdemelten vagy nem, de - pofára esik, leépítik, elküldik, kirúgják, kiközösítik és van, aki hirtelen megözvegyül vagy elveszít valaki fontosat. Veszteségek, sokszor akár halmozottan is. Nem teljesült remények, kihunyt életek és kapcsolatok, halálra ítélt remények. A nagymamám, - mint mindenki nagymamája - bölcs asszony, az ilyen helyzetekre, mondja széttárt karokkal, hogy „A baj nem jár egyedül”, illetve menthetetlen vagy érthetetlen estekben, teljes nyugalommal és némi vállrándítással, hogy „Ember tervez, Isten végez”.

 

Sokszor halmozottan szembesülünk az élet kihívásaival és veszünk el a lehetséges megoldások labirintusában. Testünk-lelkünk remeg, válaszok nincsenek, de menni kell, tenni kell, mert az élet megy tovább. Felelősséggel tartozunk másokért, önmagunkért. Igyekszünk túlélni. Tudomást sem veszünk a gyomorgörcsről, a szívverésről, a hideg éjjeli izzadságról, arról hogy nem ízlik a falat, hogy nyeljük csendben befelé a könnyeinket. Ordítani volna jó, de várnak a számlák, fizetni kell a hitelt, sír a gyerek, be kell menni a munkahelyedre, anyád törékenyebb, mint valaha. Így hát veszünk egy nagy levegőt és magunk alá gyűrjük a mindennapokat. Akármi történt, akármennyire fáj, az élet megy tovább. Hétfő, kedd szerda.... vasárnap. Ez az élet normális rendje. Bele kell folynod, menned kell vele, tenned kell a dolgod. Közben egy éve nem sírtál. Persze lehet, hogy kettő is meg van az már. Az élet egy malomkerék, ami görgeti a veszteségeidet saját magad alatt. Minden nap ugyanaz, a páncélod csontosodik rajtad. Nem ismersz önmagadra. Aztán lassan jön a zuhanás. Eltávolodsz önmagadtól, nem marad semmi, csak a küzdés. Az ellenkezés az elfogadhatatlannal.

 

Nem kell, hogy így legyen

A nagymamám tudja, mikor kell vállat rántani és belenyugodva tovább lépni. Feltételezem, hogy ehhez kell a kilencven évesek bölcsessége és a többi halandónak ez nem megy ilyen egyszerűen. Azért, mert a macskának kilenc élete van, nem biztos, hogy egy jól irányzott lökés után mi is talpra állunk egy fordulattal. Mi kell hát ahhoz, hogy a legnehezebb fordulatból is erős, magabiztos emberként állhass a lábadra?

1. Önismeret

Ha leugrunk valahonnan, csak akkor tehetjük meg, ha tisztában vagyunk önmagunkkal, a képességeinkkel, a lehetőségeinkkel. Tudnunk kell, meddig ér a képzeletbeli lélek- takarónk. Akkor is, ha sokszor alábecsüljük a képességeinket, tudnunk kell értelmezni a jeleket, melyet a testünk küld nekünk. Elengedhetetlen az aktív belső figyelem önmagunk felé. Mennyit bírok, meddig bírom? Hol van a vágyaim fókusza? Meddig tudok ott lenni másoknak, mielőtt szembe kell néznem a saját gyászommal, fájdalmammal? Meddig tudom elnyomni a lelkemben tátogó űrt? Meddig vagyok képes magam helyett másra, másokra összpontosítani?

2. Őszinteség és szeretet

Őszinteség nélkül nincs fejlődés. Őszinteség nélkül hazugság van, ami nem hoz mást, mint fájdalmat. Neked, másoknak, meggyalázva mindent, ami valaha fontos volt. Az őszinteség alapfeltétele minden helyzetnek, ami veszteséggel jár. Ha már nem vagyunk szerelmesek, ha tudjuk, hogy már csak hetek vannak hátra társunk életéből, ha tudjuk, hogy a munka bizonytalan, egyetlen út vezet egy szeretetteljes elfogadáshoz, az őszinteség. Nem egyszerű feladat. De másképpen nincs értelme megélni a nehéz időket. Hiszen a nehéz döntések, választások, beszélgetések erőt követelnek. Tudatosan kell zuhannunk, hogy időben tudjunk talpra fordulni, miközben szeretettel és tisztelettel lehessen kölcsönösen elengedni egymást a platón maradtakkal”. Ott nincs őszinteség, ahol nincs szeretet. Nincs szeretet, ahol nincs tisztelet. Nincsenek válaszok, válaszok nélkül nehéz a tovább lépés. Ne mondd a másiknak, hogy jobbat érdemel! Mondd, hogy szerelmes lettél valaki másba vagy hogy nem vagy boldog! Ne mondd a haldoklónak, hogy minden jobb lesz holnap! Merj elköszönni!

3. Élni akarás és hit

Bármi is történik veled, akármekkora fájdalom ér, gyorsan észre fogod venni, hogy az élet megy tovább. Akár akarod, akár nem. Hétfőre kedd jön. Egyre halványul a megértésháló, jönnek a hétköznapi megmérettetések. Vita a főnökkel, a hangos buli szomszédban, hogy nincs friss kenyér a boltban vagy hogy nincs otthon tej. Megy tovább az élet, bármennyire is érthetetlen és fáj. A te tragédiád, lehet, hogy másnak kiteljesedést, új szerelmet, újrakezdést hoz. Nehéz elfogadni. Mégis mozog benned egy láthatatlan erő, mely az utolsó pillanatban talpra ejti a macskát. Élni akarsz, mert élni kell. Hiszel a jóban. Hiszed, hogy még minden jóra fordulhat. Hinni kell. Hinni jó. Őszintének lenni arról, amiben hiszünk.... remélni, hogy ami hozzánk tartozik az egy napon velünk lesz újra, ez a gyógyulás kulcsa.

4. Megbocsátás és elnegedés

Nem altatlak. Ez a legnehezebb feladat egy veszteségekkel teli időszakban. Be kell látnunk, hogy valamiért így történt, ami történt. A múltat nem lehet megváltoztatni. A hibáinkból tanulunk. A holtakat nem hibáztathatjuk. Ahogy az élőket sem érdemes. Lehet, hogy amikor szembesülsz az igazsággal kicsúszik néhány meggondolatlan szó, a fájdalmadnak nincsenek határai. Bocsáss meg! Elsősorban önmagadnak, hogy aztán a önmagadon felülkerekedve másoknak is meg tudj bocsátani. Bocsáss meg, hogy szabad legyél és el tudd engedni azt, ami már nem a tiéd, ami már nem szolgál, amin nem áll hatalmadban változtatni. Senkit sem lehet kényszeríteni, hogy veled maradjon, tovább éljen vagy hogy téged szeressen. Engedd el, hogy beléphessen hozzád a megnyugvás.

 

A macskáknak kilenc életük van. Az embereknek ebben a formában csak egy. Élj a lehetősséggel! Éld meg az életed! Tedd ezt a veszteségeid, a félelmeid, a gyászod ellenére. Bocsáss meg, engedj el, nyisd ki a szíved, hogy boldog lehess. Tanulj meg elengedni! Figyelj a testedre! Lélegezz! Vedd észre, hogy élsz!

 

Szerző: Lung Andrea

 

M.A. Pszichológus Tanácsadó

 

andrea.lung@aimtoflow.com

 

Címkék: psziché
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr557079451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása