Halálunk után is maradunk a Facebookon?

2014/11/01. - írta: EverRIP

facebookdeath.jpgA Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal, olyannyira, hogy gyakran hallani azt a mondatot, hogy „aki nincs fönt a Facebookon, az nem is létezik”. Nos, kissé morbid módon az az igazság, hogy a Facebookon még az is fönt van, aki már nem létezik, ugyanis a felhasználók profilja a haláluk után is megmarad – hacsak a hozzátartozók nem töröltetik. Erre a közösségi oldal megadja a lehetőséget, igaz, elég macerás.

Lehet a profilból emlékprofil

Jelenleg az egyik lehetőség, ha egy Facebook-felhasználó meghal, hogy a profilját emlékprofillá alakítják. Ennek alapgondolata, hogy a digitális énünket sokak szerint kár törölni, hiszen így egy kicsit mégiscsak jelen lehetünk a mindennapokban. Az emlékprofillá alakításhoz a kérelmezőknek bizonyítaniuk kell a halál tényét. Ha ez megvan, akkor az emlékprofilt innentől csak azok láthatják, akik az elhunyt életében ismerősei voltak, ők üzenetet is hagyhatnak az idővonalon.

facebookdeath2.jpg

A profil töröltetése

A hozzátartozók természetesen dönthetnek úgy is, hogy töröltetik a profilt, de ez nem egy könnyű menet. Első körben igazolni kell a halált, valamint azt, hogy a kérelmező hozzátartozó, vagy végrendeleti végrehajtó. Ha ez megvan, a profilt törlik, ami körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Ezt követően az idővonal, és minden tartalom, ami a profilon volt, eltűnik a Facebookról, nem lehet többé megtekinteni. A kérelmet egy űrlap kitöltésével lehet elindítani.

facebookdeath3.png

Elkerülhető a huzavona

Ha nem szeretnénk, hogy halálunk után a hozzátartozóinknak ilyesmivel kelljen bajlódni, magunk is gondoskodhatunk előre arról, hogy a profilunkat töröljék. Végrendeletben megadhatjuk a jelszót és az e-mail címet, valamint megnevezhetünk egy személyt, aki ezen adatok birtokában törölheti a profilt. Ez kevésbé macerás, ám ha őszinték akarunk lenni, viszonylag kevesen foglalkoznak életükben azzal, hogy haláluk után mi lesz a profillal.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://engeddel.blog.hu/api/trackback/id/tr36854057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2014.11.02. 13:49:44

az élők profilja sem érdekel senkit

2014.11.02. 16:40:46

Ezek a profilok majd n+100 év múlva értékes képviselnek a történészek szemében, akik azt kutatják, hogy hogyan éltek az őseik az "internet korában"!

ordasbacsi 2014.11.02. 17:36:51

Nekem már lassan 3 éve nincs fb profilom. Elegem lett belőle.
Rengeteg időt basztam el vele pc előtt és okostelefonon is. Az első héten hiányzott de mára teljesen nélkülözni tudom.

torró 2014.11.02. 18:23:43

@ordasbacsi:
Leírnád az ügymenetet ha megkérlek rá? Én is ezen agyalok, hogy megszüntetném. Köszi!

ordasbacsi 2014.11.02. 18:39:18

@torró: Decemberben lesz 3 éve hogy megszüntettem.
Ma már lehet, hogy más az eljárás.
Van egy link, azon keresztül kell.
Törlés után még 2 hétig visszamehetsz, addig hibernálva vagy.
Ajánlatos törlés előtt minden fotót, lájkot, bejegyzést, személyes adatokat, törölni ha végleg el akarsz tűnni. A nemi identitásodról sem feledkezz meg! ;-)
süti beállítások módosítása